Bedwantsen voorkomen

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Dat geldt al helemaal voor bedwantsen. De beesten laten vervelende bultjes achter bij de persoon die in het bed slaapt, die op hun beurt weer voor irritante jeuk zorgen. Bovendien is het uiteraard helemaal niet fijn om in een bed te slapen waar bedwantsen aanwezig zijn. De bedwants wordt ook wel bedluis genoemd, wat veel mensen zal laten gruwelen bij de gedachte dat die dieren in sommige bedden te vinden zijn. Houd uw bed schoon, goede hygiëne is belangrijk!

Voorkomen

Bedwantsen zijn zeer moeilijk te voorkomen. De dieren zijn erg klein en kunnen dus ook gemakkelijk overleven zonder opgemerkt te worden. Wees daarom zeer zorgvuldig bij het bestrijden en voorkomen van bedwantsen. Dat je ze niet ziet, zegt dus ook niet alles. Word je regelmatig wakker met bultjes en jeuk? De kans is dan groot dat er bedwantsen in je bed aanwezig zijn. Het beste is om het beddengoed en het matras professioneel te laten reinigen. Maak alles grondig schoon en was uw beddengoed op een zo hoog mogelijke temperatuur. Zorgvuldige schoonmaak is belangrijk, loop ook alle kieren en naden na.

Leer ze te herkennen

Het is belangrijk om de dieren te herkennen. Ze zijn erg klein, ongeveer een halve centimeter lang, en hebben een ovaal en plat lichaam. Je vindt ze doorgaans in de buurt van een bed – vandaar dus de naam – maar ze kunnen ook elders in de woning aangetroffen worden. Ze zijn doorgaans oranje van kleur, maar de kleur kan variëren van wit tot donkerbruin.

Pas op met vakanties

Vakanties zijn onwijs leuk, maar als je niet oplet kun je zomaar vervelende bedwantsen mee naar huis nemen. De dieren leven vaak in hotels en klimmen zo in je bagage. Je doet er daarom verstandig aan om de kleding te wassen bij thuiskomst (ook de kleding die je niet gedragen hebt), tassen in de hotelkamer op vakantie te sluiten en niet op bed te zetten maar op de kofferhouder. Bedwantsen kunnen zo veel lastiger je bagage in klimmen.

Ook doe je er goed aan om hotelbedden te controleren voor je er gaat slapen. Kijk goed in de naden van het matras en controleer de randen van de boxspring. Kom je thuis en zie je toch sporen van bedwantsen? Laat dan uw vakantiespullen en alle meubels waarmee ze in contact zijn gekomen professioneel reinigen.

Voorkom verspreiding, onderneem snel actie

Het is van belang om verspreiding van de bedwantsen zoveel als mogelijk te voorkomen. Wanneer je één bedwants hebt, kun je er in korte tijd heel veel hebben. Wanneer de symptomen van bedwantsen zich voordoen, is het daarom sterk aan te raden om snel actie te ondernemen en te proberen om de dieren uit te roeien. Lukt dat niet zelf of via een grondige schoonmaak, overweeg dan om professionele ongediertebestrijding in te schakelen.

Bedwantsen voorkomen